Ben Bouwman

Aan het woord

"Klaar voor ieder energieconcept!"

De vraag naar energiezuinige woningen heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Bolton heeft hier de afgelopen jaren op ingezet en ervaring opgedaan met alle energieconcepten. De Bolton Woning, die in het basisontwerp voorzien is van een Bodemwarmtepomp, zit standaard al onder de wettelijke norm. Met PV panelen kan de woning eenvoudig naar BENG, EPC 0 of NoM worden gebracht.

Ben Bouwman is projectontwikkelaar bij Bolton: “Wij bepalen bij de start van ieder project samen met de opdrachtgever de ambities op gebied van duurzaamheid. Daarbij kijken wij niet alleen naar kosten en opbrengsten, maar ook naar de portemonnee voor de koper op langere termijn.” Dat leidt lang niet altijd tot aanpassingen in het energieconcept van de Bolton Woning. “De Bodemwarmtepomp is bij Bolton inmiddels de standaard, net als bijvoorbeeld een warmtewisselaar. Daarmee bereiken wij in de basis al een energieprestatie die onder de wettelijke norm ligt.” 

Ligt de lat hoger, dan heeft Bolton de kennis en ervaring in huis om aanvullende energieconcepten in te zetten: “Samen met onze co-makers realiseren wij al jaren woningen die hogere normen halen, zoals BENG, EPC 0 of NoM. Vaak is daarbij echt niet veel nodig. PV panelen zitten bijvoorbeeld niet in het basisconcept, en kunnen er heel eenvoudig aan worden toegevoegd. Dat kan door de opdrachtgever voor een heel project maar ook individueel door de koper zelf bij ons worden besteld. Ook op gebied van duurzaamheid staat bij de Bolton Woning flexibiliteit voorop.”