Martijn Janmaat

Aan het woord

De Bolton Woning met een slim en efficiënt proces

Werkvoorbereider Bastiaan Brak is binnen het Bolton Expertteam verantwoordelijk voor de technische uitwerking van de Bolton Woning. “In overleg met onze co-makers hebben we een aantal varianten bedacht met verschillende breedtes, dieptes en kapvormen. Op basis van technische tekeningen zijn we de woningen per onderdeel op detailniveau gaan uitwerken. Met deze stukken kunnen we aan bijna iedere vraag van opdrachtgevers voldoen. Dit versnelt het proces en geeft overzicht en focus, omdat de basis er al ligt.”

Zijn eigen werkzaamheden veranderen niet ingrijpend, alles eromheen wel: “Het proces verandert in die zin, dat er een nieuwe vraag wordt neergelegd bij architecten: met verschillende ‘sausjes’ krijg je totaal verschillende projecten. Op basis van de varianten die er al liggen, kunnen de werktekeningen snel gemaakt worden.” Daardoor verandert ook de samenwerking: “Onze vaste partners kennen het ontwerp. We bespreken de aanvullingen of wijzigingen en kunnen die concreet beetpakken. Dit zorgt automatisch voor een versnelling van het voorbereidingsproces, en daarmee verkorting van het gehele traject.”

Ook worden vragen aan co-makers gerichter. “Een gewijzigde positie van de badkamer riep voorheen veel vraagtekens op. Nu sturen we de uitgewerkte tekening mee met een directe vraag.” De Bolton Woning ziet hij vooral als een mooi en concreet middel om grip te krijgen op projecten die soms pas over een jaar gerealiseerd worden: “Het concept en de nieuwe werkwijze geven vooral overzicht, focus en duidelijkheid. Zowel intern als extern weet iedereen nu al in grote lijnen hoe we het gaan doen. Binnen de kaders kan nog steeds naar wens worden gebouwd, maar er ligt een uitgetekend en uitgerekend vertrekpunt om op terug te vallen.”